Interijer prodajnog prostora HNZ2017

autor: BIRO
projektni tim: saša košuta, mario kralj, dora lončarić, hrvoje arbanas
fotografije: Jure Živković
investitor: Hrvatski novčarski zavod
lokacija: Jurišićeva ulica, Zareb
status: realizacija
godina projekta / izvedbe: 2017

Prodajni prostor Hrvatskog novčarskog zavoda je uklopljen u poslovnicu Hrvatske pošte u Jurišićevoj ulici u Zagrebu. Povećana frekventnost prostora poslovnice pošte doprinosi vidljivosti novčarskog zavoda što je jedan od prvih koraka otvaranja i plasiranja proizvoda široj publici. Zatečeni prostor je zaokružena interijerska cjelina u koju je bilo potrebno ugraditi nove elemente te na neutralan način stvoriti dobru, jednostavnu  i prepoznatljivu pozadinu proizvodima Hrvatskog novčarskog zavoda: zlatne i srebrne medalje te medalje od drugih plemenitih metala su izložene u prednjem pultu, položene na crni baršun i decentno osvjetljene. Stražnji pult je projektiran kao informacijsko-prezentacijski pano sa inkorporiranim logotipom novčarskog zavoda te je razdijeljen vertikalnim elegantnim nišama u koje se smještaju makete ili uvećane medalje s motivima u većem mjerilu. Jedini naglašeni materijal je mesing korišten u detaljima natpisa i obruba vertikalnih niša. Senzibilan, jednostavan i pomalo ozbiljan pristup održava diskretan odnos prema zatečenom stanju istovremeno pružajući najbolje uvjete za izlaganje medalja od plemenitih metala.