Stambeni toranj Limassol2018

autor: 3LHD+BIRO
projektni tim: saša begović, marko dabrović, tanja grozdanić, silvije novak, paula kukuljica, saša košuta, mario kraj, dora lončarić, hrvoje arbanas, anita elez
investitor: privatni
lokacija: Limasol, Cipar
status: pozivni arhitektonski natječaj
godina projekta: 2018

Limassol stambeni toranj, smješten uz dugu plažu Agios Tychonas, nalazi se na jednoj od najistaknutijih lokacija u Limassolu na Cipru. Pozicija uz jedinstvenu, dugu pješčanu plažu, blizina mnoštva gradskih sadržaja i nesmetani pogled na more definirali su koncept oblikovanja tornja.

Osnovna je ideja okomito slagati stambene jedinice s vrtovima. Svaki stan tako ostavlja dojam privatne kuće s velikim vrtom i vanjskom terasom s veličanstvenim pogledom na Sredozemno more. Privatne terase okružuju perimetar svakog kata, postavljene da osiguravaju apsolutnu privatnost između susjeda, oblikuju vanjski izgled zgrade i važan su arhitektonski element koji definira toranj i osigurava vezu s prirodnim okolišem. Unutrašnjost svakog od stanova otvorena je prema dubokim terasama, koje su ponekad dvostruke visine, i sadrže bogato mediteransko zelenilo i vanjske bazene za kvalitetno provođenje vremena na otvorenom. Stanovi s više etaža različitih visina pružaju više privatnosti od klasičnih jednoetažnih stanova (odlična za suživot više generacija) dok atraktivna stubišta interijeru daju notu luksuza.

Elegantna i jednostavna betonska konstrukcija odredila je arhitekturu zgrade. Kako je konstrukcija u potpunosti vidljiva, odabran je prikladan oblik poprečnog presjeka nosivih stupova kako bi izgledali što tanje. Terazzo-beton koji se koristi za sve elemente fasade sastoji se od različitih prirodnih lokalnih kamenih materijala.