agencija 4042019

autor: biro
projektni tim: saša košuta, mario kralj, dora lončarić, anita elez, josipa slaviček
investitor: 404
lokacija: radnička cesta, zagreb
status: izvedeno
godina projekta: 2019.

Uređenje interijera agencije 404 projektirano je na način da se potakne međusobna komunikacija i osjećaj zajedništva među velikim brojem zaposlenika ove agencije.

Javni prostor se proteže i meandrira kroz čitav ured, u njegovim se proširenjima stvaraju prostori za odmor, druženje, brifanje i neformalne sastanke. Specifičan identitet čini otvoreni strop s vidljivim instalacijama indigoplave boje, inače boje vizualnog identiteta agencije, kontrastan minimalistički namještenom središnjem prostoru neutralnih boja i tekstura. Koloristički akcent i par stropu čini više od stotinu biljaka u prostoru za koje se brinu sami zaposlenici. Kada se većina radnog vremena provodi u zatvorenom prostoru, potrebno je posvetiti što više pažnje stvaranju prostora u kojima se ljudi osjećaju ugodno. Biljke nisu samo estetska tema, one pridonose stvaranju dobre uredske atmosfere, a dokazano smanjuju količinu stresa i umora, povećavaju produktivnost, pročišćuju zrak, reguliraju vlagu u prostoru.

Dinamičan i uvijek aktivan središnji prostor okružuju radne sobe koje omogućuju koncentrirani rad zaposlenika. Vizualnim povezivanjem sa središnjim prostorom preko staklenih stijena stvorio se ugođaj open-space ureda izbjegavajući problematiku koju uredi otvorenog tipa tlocrta često imaju. Svaka je soba dodatno obložena akustički povoljnim materijalima kako bi rad bio što ugodniji.

Sobe za sastanke u kojima je potrebna privatnost i koncentracija jedini su zatvoreni prostori u uredu. One se nalaze u drvenim kubusima, smješteni na granici središnjeg prostora i radnih soba. Veličina soba prati različite potrebe agencije, pa tako postoje sobe veličine XS za sastanak 2-3 osobe, sobe veličine M , sve do sobe veličine L gdje se može sastati čitav ured.