POR showroom2020

autor: BIRO
projektni tim: saša košuta, mario Kralj, Dora Lončarić, Hrvoje Arbanas, Anita Elez, Marija Medoš
investitor: price on request
lokacija: mutimirova ulica, Zagreb
status: izvedeno
godina izvedbe: 2020.
fotografije: jure živković

Showroom branda Price on request smješten je u građanski stan s početka prošlog stoljeća. Velike prostorije s visokim stropovima, stilski namještaj i oprema suprotstavljeni su brzim i suvremenim kreativnim procesima branda.

Postavljeni koncept pomiruje i naglašava razlike zatečenog stanja i novoplaniranog sadržaja koji obuhvaća showroom, mjesto kreativnog rada, ali i privremenog stanovanja. Unutar stana je “izrezan” volumen, stvorena je praznina za prezentaciju rada: od koncepta do konkretnih odjevnih predmeta. Praznina je građevinski i obrtnički nezavršena. Nema završnih obloga, odnosno vidljivi su konstruktivni elementi u svom prirodnom izdanju: zidovi od cigle, drveni grednik, betonske podne ploče. Nezavršena praznina tlocrtno tvori kvadrat u središtu stana neovisno o ostatku prostorne organizacije tako da zahvaća nekoliko soba. Prazninu se može promatrati kružnim kretanjem kroz stan ili je moguće ući u nju. Nezavršenost ostavlja brojne mogućnosti nadogradnje kroz vrijeme.

U ‘završenom’ dijelu stana je kombiniran zatečeni namještaj sa novo osmišljenim komadima poput izduženog stola na kotačima, metalnih polica, zidnih ogledala i ugradbenih ormara s akvarijem.

Snažan kontrast između završenog i nezavršenog stvara jasne prostorne formalne granice, ali pruža i velike mogućnosti programskih i sadržajnih nadopuna: bilo da je to prostor izlaganja ili samo dnevni boravak.